Curele de slăbire îţi încetinesc metabolismul

Chiar şi cu 20-50%. Organismul tău se apără în acest mod de „foamete”. Iar la un metabolism lent, chiar şi o cantitate redusă de calorii poate să fie prea mult. Din această cauză cel care doreşte să slăbească ajunge la starea în care abia mai mănâncă şi tot nu reuşeşte să slăbească. De aceea este atât de greu să scapi şi de ultimele 5-10 kg.

Curele de slăbire prin reducerea caloriilor îţi consumă în primul rând

musculatura

Muşchii în sine necesită multă energie (14-18 kcal / kg muşchi zilnic), ca urmare prin simpla lor existenţă contribuie la creşterea metabolismului, prima armă a organismului în lupta contra foametei o reprezintă consumarea muşchilor. Pe de o parte scade metabolismul, pe de altă parte însă organismul obţine energie (prin glucogeneză transformându-le în glucoză).

Acest proces nu se rezumă din păcate numai la musculatura scheletului, nu menajează nici muşchii interni, organici, ca urmare inima şi funcţionarea intestinelor devin mai slabe. Din această cauză apar probleme abdominale neplăcute după cura de slăbire. Aprox. 40-60% din kilogramele de care se scapă reprezintă musculatură şi încă 20-30% de substanţe utile (apă, glicogen, etc.), adică abia 10-30% reprezintă grăsime. Din caracterul curei de slăbire rezultă că această proporţie poate fi modificată numai printr-un antrenament în mod corespunzător de intens, de rezistenţă.

Curele de slăbire prin reducerea caloriilor contribuie la acumularea

grăsimilor şi împiedică arderea acestora

În scopul promovării acumulării grăsimilor, organismul începe să producă enzima LPL (lipaz lipoproteinic), care „ajută” la depunerea unor perniţe mici, gelatinoase peste tot (inclusiv la organismele interne!). În tot acest timp frânează producţia enzimelor de ardere a grăsimilor (de ex.lipolaz). Acest efect dublu împiedică mult obţinerea rezultatelor dorite prin slăbire.

Reduc funcţionarea glandei tiroidale

Se produce o cantitate mai redusă de hormon tiroxin. Deoarece tiroxinul contribuie la accelerarea metabolismului, prin reducerea producţiei hormonului metabolismul devine şi mai lent, organismul va necesita şi mai puţine calorii.

Generează o dorinţă şi o senzaţie de foame enorme

La început, iluzia rezultatelor rapide dă o motivaţie nouă pentru continuarea curei de slăbire. Apoi procesul încetineşte şi se opreşte definitiv, în timp ce senzaţia de foame devine din ce în ce mai puternică. Până când frustraţia dată de lipsa rezultatelor şi senzaţia de foame, dorinţa de a consuma anumite mâncăruri, nimicesc puterea de voinţă.

Foarte puţini sunt cei cu o putere de voinţă atât de mare, încât să reziste şi atunci când de fapt nu se mai poate gândi la altceva, decât la mâncare. Aproape nu există astfel de oameni.

Favorizează efectul yo-yo

Din cauza celor prezentate, după cura de slăbire organismul tău repune la loc foarte uşor şi aproape instantaneu kilogramele de care a scăpat, deoarece pe lângă un necesar redus de calorii, chiar şi nivelul „normal” reprezintă o introducere mai mare de calorii.

Au ca rezultat senzaţie de oboseală, letargie, slăbiciune

Din cauza curelor de slăbire bazate pe dietă, în curând se pierde cheful de viaţă. Apare senzaţia de lene care se poate extinde pe toate domeniile vieţii. Iar pentru o slăbire durabilă este necesar şi antrenamentul pe care nu-l vei putea face dacă stai fără chef toată ziua.

Curele de slăbire îngraşă

Să analizăm exemplul educatoarei de grădiniţă Yoyo Gizi, cu 20 de kilograme în plus, având 70 de kg, fund, coapse şi abdomen puţin cam prea mari. Are un procent de grăsime corporală de 35%. În două luni scapă de 20 de kg. Din această cantitate 4 kg reprezintă într-adevăr grăsime, aprox.10 kg muşchi, restul apă şi altele.

A slăbit deja, însă feşele nu-i sunt aşa de rotunde, coapsele atât de bine formate şi nici abdomenul atât de plat pe cât s-a aşteptat la începutul curei de slăbire. Nu este complet satisfăcută de rezultat, este din ce în ce mai pofticioasă şi nici nu mai slăbeşte, deşi ar avea încă de unde.

În sfârşit, când cedează şi la început începe doar să „ciugulească”, în următoarele 1-2 luni repune la loc cele 20 de kg, majoritatea cantităţii fiind însă acum deja reprezentată de grăsime. Ca urmare, va avea din nou 70 de kg, numai că a schimbat 7 kg de muşchi la 7 kg de grăsime, proporţia grăsimii corporale ajungând la 45%! Are un metabolism mai lent, care nu mai permite introducerea normală de calorii, ca urmare va avea şanse să ajungă la 77-82 de kg până când va reuşi să se stabilească.

Iar cu ocazia următoarei cure de slăbire va avea o sarcină extrem de grea, deoarece va avea cu 7 kg mai puţină musculatură, necesarul de energie fiind proporţional mai mică, decât cu ocazia primei cure de slăbire. Este un cerc vicios, nu-i aşa?

Curele de slăbire sunt dăunătoare atât fiziologic cât şi psihic

Nu sunt echilibrate, pe termen lung contribuie la deteriorarea sănătăţii şi aproape NICIODATĂ nu au ca rezultat o slăbire durabilă. Cauzează multe frustrări şi decepţii privind modul „fitt” de viaţă.

Dacă se urmăreşte reducerea grăsimilor şi nu cea a greutăţii, în cadrul slăbirii nu există „căi mai scurte”, secrete. Cu cât mai repede reuşeşte cineva să accepte acest fapt, cu atât mai curând începe să piardă grăsime cu rezultate durabile.

 

Logo_footer   
     © 2014 Perform Studio

Urmareste-ne: